INÅ½INERINIÅ² OBJEKTÅ² KOORDINAÄŒIÅ² NUSTATYMO GALIMYBÄ–S IR KOKYBÄ– GPNS RTK MATAVIMAIS Ä®VAIRIOMIS SÄ„LYGOMIS - Vilma KriauÄiÅ«naitÄ—-NeklejonovienÄ—; Donatas Rekus (Mokslo Taikomieji Tyrimai Lietuvos Kolegijose, 2021)
Statybos planavimo ir valdymo veikloje taikomos technologijos, susijusios su Ä¯vairiomis erdviniÅ³ duomenÅ³ kombinacijomis, iÅ¡ kuriÅ³ gaunami reikÅ¡mingi rezultatai apie tiriamÄ… objektÄ…. Geodeziniais matavimais nustatomos statiniÅ³, keliÅ³ ir kitÅ³ inÅ¾ineriniÅ³ objektÅ³ geografinÄ— padÄ—tis. Analizuojant ir vertinant naujus ir esamus inÅ¾inerinius Ä¯renginius, atliekant svarbiÅ³ linijiniÅ³ inÅ¾ineriniÅ³ objektÅ³ monitoringÄ… ir pan. siekiama uÅ¾tikrinti maksimalÅ³ tikslumÄ… ir kaupti pilnaverÄius duomenis. Vienas iÅ¡ bÅ«tiniausiÅ³ statybos etapÅ³ yra statinio (inÅ¾ineriniÅ³ sistemÅ³) geodezinis nuÅ¾ymÄ—jimas. PleÄiantis GPNS referenciniÅ³ stoÄiÅ³ tinklui, matavimo sistemÅ³ spektrui, GPS palydovÅ³ kiekiui ir t.t., gauti optimalÅ³ rezultatÅ³ tikslumÄ…, ypaÄ sudÄ—tingomis matavimo sÄ…lygomis, galimybÄ—s didÄ—ja. Praktikoje daÅ¾niausiai yra naudojamas RTK (realaus laiko kinematinis) metodas, taikant valstybinio GPNS referenciniÅ³ stoÄiÅ³ tinklo LitPOS RTKNet paslaugÄ…. GPNS RTK matavimai urbanizuotose teritorijose daÅ¾niausiai atliekami sudÄ—tingomis sÄ…lygomis. Atliktas taÅ¡kÅ³ koordinavimas skirtingomis geografinÄ—mis ir matavimo sÄ…lygomis ir analizuotos matavimÅ³ kokybÄ—s galimybÄ—s. Atlikti GPNS RTK matavimai geromis (atvirose vietovÄ—se su geru regimuoju horizontu, kai medÅ¾iai dar neturi lapÅ³ ir yra geros oro sÄ…lygos), realiomis ir sudÄ—tingomis sÄ…lygomis (miÅ¡ko Å¾emÄ—je arba Å¡alia medÅ¾iÅ³ ir po jais; urbanizuotoje teritorijoje, tarp pastatÅ³; kalvotame reljefe, tarp uolÅ³; aukÅ¡tos elektros Ä¯tampos poveikio zonoje ir pan.). Nustatyta kad didÅ¾iausi koordinuotÅ³ taÅ¡kÅ³ nesutapimai fiksuojami intensyviai uÅ¾statytose ir miÅ¡kingose teritorijose. Rekomenduojama kiekvienoje situacijoje taikyti individualÅ³ sprendimÄ…, kuris priklausytÅ³ nuo matavimÅ³ tipo ir GPNS imtuvo galimybiÅ³.