Türkiye’de Mali Hukuk Alanında Yazılan Tezlerin Bibliyometrik Analizi - Oğuz Kuyumcu (International Journal of Public Finance, 2025)
Bu çalışmada Türkiye’de mali hukuk alanında yazılmış lisansüstü tezlerin bibliyometrik analizi gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın temel amacı, bu alandaki lisansüstü tezler bazında akademik üretimin eğilimlerini, güçlü ve zayıf yönleriyle ortaya çıkarmaktır. Yükseköğretim Kurulu Ulusal Tez Merkezi’nden elde edilen 320 lisansüstü tez incelenerek; tezlerin yıllara, üniversitelere, danışmanlara, konulara ve kullanılan yöntemler gibi çeşitli parametrelere göre dağılımları analiz edilmiştir. Bulgulara göre, tezlerin çoğunluğu erkek yazarlar tarafından hazırlanmış ve profesör unvanına sahip öğretim üyeleri en çok danışmanlık yapan grubu temsil etmektedir. En fazla tezin yazıldığı üniversiteler Marmara ve İstanbul Üniversiteleridir ve en çok danışmanlık yapan öğretim üyesi 13 danışmanlık yapmıştır. Çalışmaların büyük çoğunluğu maliye ana bilim dalında yapılmış olup mali hukuk bilim dalı ise en çok tez yazılan bilim dalıdır. En sık kullanılan dizinler mali hukuk, vergi hukuku ve vergilendirme kavramlarıdır ve en sık geçen anahtar kelime ise vergidir. Tezlerin çoğunluğu yüksek lisans düzeyinde olup Türkçe yazılmış ve açık erişimlidir. Ayrıca, çalışmaların büyük çoğunluğu kavramsal analiz yöntemiyle gerçekleştirilmiştir. Sonuç olarak bu çalışma, lisansüstü tezler bazında mali hukuk alanındaki akademik üretimin genel bir resmini sunmaktadır. Gelecekteki araştırmalar için disiplinlerarası çalışmalara, nicel yöntemlere ve vergi hukuku dışındaki diğer mali hukuk konularına ağırlık verilmesi önerilmektedir.