Zróżnicowanie regionów pod względem poziomu innowacyjności i przedsiębiorczości - Sabina Klosa; Katarzyna Widera (Barometr Regionalny, 2018)
Celem artykułu jest analiza zróżnicowania regionów Polski pod względem innowacyjności i przedsiębiorczości. Przy doborze zmiennych diagnostycznych posłużono się wskaźnikami zawartymi w Regionalnym Indeksie Innowacji z raportu Komisji Europejskiej. Do badań wykorzystano dane GUS. Korzystając z metody analizy wielowymiarowej obliczono wskaźnik innowacyjności i przedsiębiorczości dla badanych obiektów. Badaniem objęto rok 2012 i 2014. Dokonano podziału regionów Polski na grupy podobieństw ze względu na badany wskaźnik.