SOCIALINIO DARBUOTOJO NUOSTATOS Ä® ASMENÅ² SU PROTO NEGALIA SEKSUALUMÄ„ - Tomas Virbalis; Asta VenckienÄ— (Mokslo Taikomieji Tyrimai Lietuvos Kolegijose, 2022)
Straipsnyje atskleidÅ¾iamos socialinio darbuotojo nuostatos Ä¯ asmenÅ³ su proto negalia seksualumÄ…. Aptariama seksualumo samprata, visuomenÄ—s poÅ¾iÅ«ris Ä¯ proto negaliÄ… turinÄiÅ³ asmenÅ³ seksualumÄ…. Analizuojama fiziologiniÅ³ poreikiÅ³ patenkinimo reikÅ¡mÄ—. AtskleidÅ¾iamos socialiniÅ³ darbuotojÅ³ nuostatos apie proto negaliÄ… turinÄiÅ³ Å¾moniÅ³ seksualumo ugdymÄ…. Straipsnyje aptariama, kokios seksualumo valdymo problemos kyla proto negaliÄ… turintiems asmenims ir kaip socialinis darbuotojas gali padÄ—ti sprendÅ¾iant Å¾moniÅ³ su proto negalia seksualumo valdymo problemas. Asmenys, turintys proto negaliÄ…, yra vieni labiausiai pamirÅ¡tÅ³, ir jÅ³ Å¾mogiÅ¡kasis orumas yra daÅ¾niausiai paÅ¾eidÅ¾iamas. Su jais yra netinkamai elgiamasi, nesirÅ«pinama. Pastarieji lieka nuskriausti daugelyje sriÄiÅ³, Ä¯skaitant bÅ«stÄ…, Å¡vietimÄ…, uÅ¾imtumÄ… ir seksualumÄ…. Nepaisant tokios socialinÄ—s neteisybÄ—s, istoriÅ¡kai socialinio darbo profesija parodÄ— minimalÅ³ susirÅ«pinimÄ… Å¡iais gyventojais. AsmenÅ³, turinÄiÅ³ negaliÄ…, seksualumo ugdymas pastaruoju metu vis daÅ¾niau mokslininkÅ³ dÄ—mesio susilaukianti tema, taÄiau pastebima, kad pagrindinis dÄ—mesys iÅ¡lieka seksualumo ugdymo proto negaliÄ… turinÄiÅ³ asmenÅ³ populiacijoje, nes atsiremiama Ä¯ proto negalios sudÄ—tingumÄ…. TodÄ—l seksualumo ugdymo problematika tampa pagrindiniÅ³ uÅ¾sienio mokslininkÅ³ diskusijÅ³ ir tyrinÄ—jimÅ³ objektu. IÅ¡ straipsnyje analizuotos mokslinÄ—s literatÅ«ros galima apibendrinti, kad Å¾monÄ—s su proto negalia turi seksualiniÅ³ poreikiÅ³, norÅ³ ir troÅ¡kimÅ³. Jie daÅ¾nai mano, kad seksualumas yra sudÄ—tingas dalykas, o visuomenÄ—je vis dar vyraujanÄios stigmos dÄ—l proto negaliÄ… turinÄiÅ³ asmenÅ³ seksualumo, laikomos viena iÅ¡ kliÅ«ÄiÅ³, neleidÅ¾ianti uÅ¾tikrinti asmenÅ³ seksualiniÅ³ teisiÅ³, taip pat seksualumas yra laikomas proto negaliÄ… turinÄiÅ³ asmenÅ³ kokybinio gyvenimo iÅ¡raiÅ¡ka ir vienas iÅ¡ poreikiÅ³, su kuriuo socialiniai darbuotojai turÄ—tÅ³ bÅ«ti susipaÅ¾inÄ™ ir Å¾inoti, kaip sprÄ™sti su seksualumu susijusius klausimus. UÅ¾sienio mokslininkai, kaip vienÄ… iÅ¡ pagalbos priemoniÅ³ proto negaliÄ… turintiems asmenims tenkinant fiziologinius poreikius, siÅ«lo socialiniÅ³ darbuotojÅ³ Ä¯sitraukimÄ… ir Å¡iÅ³ asmenÅ³ ugdymÄ… apie seksualumÄ… / intymumÄ…, galimas kilti rizikas, santykiÅ³ kÅ«rimÄ… ir pan. PastebÄ—ta, kad seksualumo ugdymas turÄ—tÅ³ bÅ«ti pradedamas dar Å¡vietimo Ä¯staigose, kaip vienas iÅ¡ lytiÅ¡kumo ugdymo aspektÅ³. Galima teigti, kad labai reikia, jog socialiniai darbuotojai Ä¯gytÅ³ Å¾iniÅ³ ir Ä¯gÅ«dÅ¾iÅ³, kad padÄ—tÅ³ asmenims, turintiems proto negaliÄ… ir jÅ³ Å¡eimoms seksualinio Å¡vietimo ir konsultavimo srityje.