Badanie nośności granicznej ram sprężonych - Jerzy Pietrzykowski (Engineering Transactions, 1964)
W artykule zawarto opis i wyniki badań doświadczalnych nad nośnością graniczną trzech zamkniętych, kablobetonowych ram modelowych, poddanych obciążeniom pionowym. Celem była częściowa weryfikacja zaleceń Komitetu Instytutów Badawczych w Londynie dotyczących problemów projektowania statycznie niewyznaczalnych konstrukcji sprężonych. Doświadczenia przeprowadzono w Laboratorium Wydziału Inżynierii Lądowej Uniwersytetu Cambridge w ramach programu Stypendium Fundacji Forda.