Дослідження термолізу Сr(acac)3 на поверхні SiO2 та Al2O3 методом температурно-програмованої десорбційної мас-спектрометрії - L. O. Davydenko; B. G. Mischanchuk; A. G. Grebenyuk; V. O. Pokrovskiy; Yu. V. Plyuto (Хімія, фізика та технологія поверхні, 2012)
Методом температурно-програмованої десорбційної мас-спектрометрії досліджено механізм термолізу молекул ацетилацетонату хрому (ІІІ) Cr(acac)3, адсорбованих на поверхні оксидів силіцію та алюмінію. Встановлено, що у випадку оксиду силіцію термоліз Cr(acac)3 відбувається заміщенням лігандів, які утворюють водневі зв’язки з поверхневими гідроксильними групами, та димеризацією вільних ацетилацетонатних лігандів внаслідок міграції атомів водню метильних груп до атомів кисню енольної та карбонільної груп з наступним розкладом димерних макролігандів і окремих ацетилацетонатних лігандів з виділенням малих молекул. У випадку оксиду алюмінію реалізується димеризація вільних ацетилацетонатних лігандів внаслідок міграції атома водню метильної групи до атома кисню карбонільної групи з наступним розкладом димерних макролігандів та окремих ацетилацетонатних лігандів.