Ознакова колекція тимофіївки лучної як джерело вихідного матеріалу для селекції - О. Р. ПЕРЕГРИМ (Передгірне та гірське землеробство і тваринництво, 2023)
Серед багаторічних злакових трав у польових сівозмінах Західного регіону України найбільшими потенційними можливостями відзначається тимофіївка лучна. Це трава сінокісного та пасовищного способу використання, яка має високу кормову цінність, добре поїдається сільськогосподарськими тваринами та є однією із найпоширеніших злакових трав польового й лучного травосіяння нашої країни. Викладено результати роботи з вивчення колекційних зразків тимофіївки лучної протягом 2018‒2020 рр. Дослідження проведено в зоні Передкарпаття на експериментальній базі Передкарпатського відділу наукових досліджень Інституту сільського господарства Карпатського регіону НААН. Сформовано і зареєстровано ознакову колекцію тимофіївки лучної за врожайністю (свідоцтво № 309 від 27.10.2021). Більшість зразків у колекції походженням з України (36 зразків) і 1 з Литви. За біологічним статусом колекцію складають: 3 зразки – селекційні сорти, 7 – місцеві зразки і популяції, 24 – селекційні номери, 3 – дикорослі форми. Виділено зразки-еталони, які відображають 16 ознак за 62 рівнями їх прояву згідно з градаціями шкал класифікатора: врожайність зеленої маси, сухої речовини, насіння, маса 1000 насінин, вміст протеїну, висота рослин, облиствленість, кількість генеративних стебел на 1 м2, маса листків з куща, довжина волоті, кількість і маса насіння з волоті, маса насіння з куща, зимостійкість, тривалість вегетаційного періоду, стійкість до іржі. За результатами вивчення з колекції виділено зразки – джерела цінних господарських ознак, використання яких сприятиме підвищенню ефективності селекційної роботи з тимофіївкою лучною. Відібрано та зареєстровано у Національному центрі генетичних ресурсів рослин України чотири зразки тимофіївки лучної за цінними господарськими ознаками: популяції 1937 (UJ 1100163, Україна), 1896 (UJ 1100156, Україна), 1938 (UJ 1100164, Україна) та сорт Дарина (UJ 1100101, Україна). Ознакову колекцію, зразки-еталони та кращі зразки доцільно використовувати як джерела вихідного матеріалу для селекції тимофіївки лучної та розширення її генофонду.