ДІАГНОСТИЧНА ТА ХІРУРГІЧНА ТАКТИКА ПРИ ЦЕРВІКОТОРАКАЛЬНИХ ПОРАНЕННЯХ - V. V. Boiko; V. M. Lykhman; M. Yu. Syzyi; V. V. Makarov; O. M. Shevchenko; D. Yu. Huliaieva; R. H. Lysytsyn (Клінічна хірургія, 2017)
Представлені результати діагностики й хірургічного лікування 123 постраждалих з приводу цервікоторакальних поранень (ЦТП). У більшості спостережень рани локалізувалися в I зоні шиї, вкрай рідко (у 2,8%) – високо, в III зоні. Поєднання вхідних ран на шиї з виявленими за даними рентгенологічного та ультразвукового (УЗД) досліджень змінами в плевральних порожнинах або середостінні дозволило діагностувати ЦТП. Ускладнення виникли у 43,6% постраждалих, з них у 41,2% – гнійно–септичні.