Проблеми взаємодії театру Заходу та Сходу в ретроспекції вивчення антропології культури - Zhenxing Li (Культура України, 2018)
Проблема діалогу культур Сходу та Заходу актуалізується на межі ХIХ — ХХ ст. Антропологія культури в межах цих процесів не тільки свідчила про зв’язок часів та культурних формацій, а й потребувала оновлення свідомості театрального глядача. Ставлення європейців до східного театру поступово змінювалося: від поверхневого інтересу до зовнішньої атрибутики орієнтальних вистав — до глибшого розуміння й опанування східної театральної техніки. Східний театр надихнув режисерів на переосмислення власних театральних традицій і створення нових зразків європейського театру. До цього процесу долучилися за різних умов та результатів сценічних експериментів такі видатні митці, як: А. Аппіа, Е. Г. Крег, Б. Брехт, В. Меєргольд, О. Таїров, Л. Курбас, Є. Гротовський, А. Мнушкін. Їх досвід використовують митці нової формації Сходу та Заходу.