Dijital Kültürde Gazetecilerin Kimlikleri ve Alandaki Konumu - Şerife Öztürk (Yeni Medya, 2020)
Teknolojinin gelişimiyle birlikte her dönem toplumsal alanlarda çeşitli şekillerde dönüşüm yaşanmıştır. Bu dönüşüm, 2000’li yıllarda yeni medya araçları ile ivme kazanmış, toplumsal yaşam dijital ortama taşınmış, “dijital kültür” kavramı doğmuştur. Dijital kültür, özellikle Pierre Bourdieu’nun üç alandan biri olarak tanımladığı gazetecilik alanını, haberin üretiminden tüketimine kadar hemen her uğrakta değiştirmiş ve gazetecilerin alandaki konumları da bu bağlamda evrilmiştir. Bourdieu, alanda yer alan faillerin, belirli eylemleri neden gerçekleştirdiklerini anlamak için öncelikle onları bu eylemlere yönelten etkenlerin ortaya konması gerektiği görüşündedir. Bourdieu ayrıca, bu etkenlerin faillerin konumunu da belirlediğini ortaya koyar. Bu bağlamda çalışmada, Bourdieu’nun sosyolojik kavramları temelinde yayın hayatlarına dijital ortamda başlayan beş alternatif medya kuruluşunda çalışan, çeşitli unvanlara sahip, habercilik pratiğini gerçekleştirenler ile görüşmeler yapılmıştır. Bu bağlamda dijitalleşme ile kimliklerinin, haberin üretimi sürecinde hangi eylemlerle, nasıl dönüştüğü, yeni unvanları ve yeni iş tanımları çerçevesinde ele alınacak, böylece dijital kültürde gazetecilerin alandaki konumları ve yeni kimlikleri tartışılacaktır.