Міжпредметні зв’язки у контексті підготовки іноземних студентів за спеціальністю “Авіоніка” - Ю.І. Шевяков; І.А. Токарєва; Є.А. Жидко; А.І. Файнер (Збірник наукових праць Харківського національного університету Повітряних Сил, 2021)
Стаття присвячена аналізу міжпредметних зв’язків у системі навчання іноземних студентів першого курсу спеціальності “Авіоніка”. Проведено математично-статистичний аналіз і обробку даних непараметричними методами кореляції. Визначено коефіцієнти Спірмена для обраних пар навчальних дисциплін. За допомогою пакету статистичних програм SPSS виконаний кореляційний аналіз показників успішності формування компетентностей дисциплін різного спрямування. Показано між якими навчальними дисциплінами є міжпредметні зв’язки, що закладають фундамент для самовизначення і професійного зростання студентів, формують у свідомості фахівця цілісні уявлення щодо майбутньої професійної діяльності. Встановлено між якими навчальними дисциплінами відсутні міжпредметні зв’язки, що породжує ізольованість предметів, відсутність системного сприйняття об’єкта навчання, ускладнює формування узагальнених знань і умінь майбутнього фахівця відповідно до сучасних вимог.