Імуногістохімічна характеристика проліферативно-апоптотичних процесів в семіномі яєчка. - S. M. Potapov; V. D. Markovskyi; D. I. Galata; O. M. Pliten; N. I. Gorgol (Морфологія, 2019)
Актуальність. Пухлини яєчка відносяться до рідких новоутворень (1-2% усіх злоякісних пухлин у чоловіків) і частіше зустрічаються у молодих чоловіків, що надає проблемі як медичну, так і соціальну значимість. Метою роботи було вивчення проліферативно-апоптотичних процесів в семіномі яєчка. Методи. Дослідження виконано на матеріалі 13 оперативно видалених яєчок, уражених семіномою. Результати. В дослідженні визначено зростання середніх значень S, L експресії Кі-67 та ІП, а також встановлений дуже високий і помірний позитивний кореляційні зв'язки між ІП та S і L експресії Кі-67 (r= +0,98; r= +0,60; р<0,05 відповідно) при переході від початкових до більш пізніх стадій пухлинної прогресії. S експресії Bax також зростала по мірі збільшення стадії пухлинної прогресії семіноми, а L експресії залишалась високою незалежно від стадії. При кореляційному аналізі виявлено високий позитивний зв'язок між S експресії Bax та S експресії Ki-67 з ІП (r= +0,83; r= +0,84; р<0,05 відповідно) по мірі зростання стадії пухлинної прогресії. Активність антиапоптотичного білка bcl-2 в семіномі була вкрай незначною, а експресія р53 – відсутня, що разом свідчить про невисоку агресивність пухлини. Підсумок. Виходячи з викладеного, вважаємо, що в діагностиці пухлин яєчок доцільно використовувати маркери Ki-67, Bax, bcl-2 і р53, як такі, що відображають злоякісний потенціал пухлини, та як прогностичні маркери. Водночас маємо думку, що збільшення S експресії маркера апоптоза Вах по мірі зростання пухлинної прогресії в поєднанні з інтактністю маркера p53, характеризує семіному, як менш агресивну і курабельну пухлину.