Zmiany sieci hydrograficznej na obszarze Kotliny Jeleniogórskiej od XVIII w. - Wieczorek, Iwo; Wites, Agnieszka; Wieczorek, Małgorzata (Przegląd Geograficzny, 2024)
Kotlina Jeleniogórska położona jest u podnóża Karkonoszy, gdzie swoje źródła mają liczne rzeki i potoki zasilane opadami deszczu i śniegu. Położenie to niesie więc ze sobą zagrożenia ze strony cyklicznych powodzi, a współcześnie coraz częściej okresów suchych. Pierwsi osadnicy pojawili się tutaj jeszcze we wczesnym średniowieczu i wykorzystując powszechny dostęp do wód powierzchniowych, zaczęli znacząco ingerować w jej przebieg oraz retencję. Rekonstrukcja wód powierzchniowych w ujęciu ilościowym w oparciu o archiwalne materiały kartograficzne, pozwoliła nam na powiązanie pewnych zabiegów regulujących wody powierzchniowe z ówczesną sytuacją gospodarczą i polityczną regionu. Niniejsza praca pokazuje transformację wód Kotliny Jeleniogórskiej od początku Ery Przemysłowej aż do dnia dzisiejszego, gdy coraz większy nacisk kładzie się na odpowiednią gospodarkę wodną i przeciwdziałanie katastrofalnym zjawiskom, takim jak susze czy powodzie.