Zasady i Metoda Projektowania Sprężysto-Plastycznych Belek Ciągłych Poddanych Obciążeniom Ruchomym - W. Paprocka-Garlicka (Engineering Transactions, 1979)
Praca przedstawia analizę wpływu obciążeń cyklicznych na nośność stalowych belek wieloprzęsłowych. Podano zasady wyznaczania obciążeń granicznych opierając się na teorii nośności granicznej, teorii przystosowania oraz metodzie naprężeń dopuszczalnych, wyznaczono odpowiednie obciążenia oraz wykazano istotne różnice występujące między nimi. Wskazano na konieczność dokładnej analizy obciążeń i sposobu ich przyłożenia do konstrukcji przed wyborem właściwej metody obliczeń oraz przedstawiono metodę projektowania tych konstrukcji na podstawie trzech wyżej wymienionych teorii.