Lubelski Barometr Gospodarczy - Mieczysław Kowerski (Barometr Regionalny, 2009)
Lubelski Barometr Gospodarczy to projekt badawczo-wdrożeniowy realizowany w latach 2009 – 2011 w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki (POKL), który ma na celu systematyczne dostarczanie odpowiednio przetworzonej i opracowanej informacji o zmianach gospodarczych w województwie lubelskim. W ramach projektu realizowane będą badania: nastrojów gospodarczych w regionie, zmian na rynku pracy i popytu na pracę oraz prowadzone diagnozy i prognozy rozwoju sytuacji społeczno-gospodarczej województwa. Prowadzone badania winny przyczynić się do stworzenia w województwie lubelskim systemu diagnozowania i prognozowania wspierającego podejmowanie decyzji przez podmioty gospodarcze oraz decyzji społeczno-gospodarczych na poziomie regionu, a także ułatwiającego formułowanie rekomendacji dla polityki regionalnej państwa.