Моделювання навантажень в системі приводу валкового пресу на прикладі пресу для брикетування бурого вугілля - Michal Bembenek (Mechanics and Advanced Technologies, 2018)
Дрібнозернисті або пилоподібні матеріали часто необхідно об’єднати в форму великих брил. Це необхідно для підвищення зручності користування цією сировиною або для підготовки її до обробки відповідною технологією, наприклад, для її утилізації. Прикладом цього може бути об’єднання бурого вугілля. У Європі є багаті ресурси цієї сировини. Брикетування цієї енергетичної сировини покращує його придатність до застосування. Буре вугілля у формі брикету може використовуватися для виробництва енергії - переважно електроенергії, а також тепла. З технічних та економічних причин це викликає велике зацікавлення. Одним із найбільш вигідних методів об’єднання є агломерація, проведена у валковому пресі. При конструюванні або виборі цих пристроїв для забезпечення належних параметрів брикетів і заданої потужності преса необхідно правильно побудувати систему ущільнення. Це передбачає забезпечення необхідною енергією, що повинна надаватися приводною системою. Неправильний підбір необхідної потужності двигуна може вплинути на процес брикетування, потужність якого може бути занадто низькою для забезпечення належного брикетування або занадто високою, що в свою чергу створює непотрібні інвестиційні витрати. У статті представлено аналіз впливу матеріалу і об’єму брикету на навантаження системи приводу з заданою потужністю пресу.