CHLORAMFENIKOLIO LIKUÄŒIÅ² KITIMAS PIENE BEI IÅ JO GAMINAMUOSE PATIEKALUOSE - AuÅ¡ra SteponaviÄienÄ—; NijolÄ— VasiliauskienÄ—; Ingrida KraujutienÄ—; DovilÄ— GaileviÄienÄ—; Sidona BuragienÄ— (Mokslo Taikomieji Tyrimai Lietuvos Kolegijose, 2016)
PienÄ… gali uÅ¾terÅ¡ti daugybÄ— cheminiÅ³ medÅ¾iagÅ³, patenkanÄiÅ³ Ä¯ pienÄ… per orÄ…, vandenÄ¯, su paÅ¡arais arba naudojamÅ³ karvÄ—ms gydyti, melÅ¾imo sanitarijai uÅ¾tikrinti. Å ios medÅ¾iagos gali turÄ—ti Ä¯takos pieno ir jo produktÅ³ kokybei, jÅ³ saugai, taip pat neigiamai veikti technologinius procesus. VisiÅ¡kai iÅ¡vengti Ä¯ pienÄ… patenkanÄiÅ³ terÅ¡alÅ³ neÄ¯manoma, todÄ—l daugumai jÅ³ nustatytos didÅ¾iausios leistinos koncentracijos. Itin nuodingÅ³ medÅ¾iagÅ³ piene iÅ¡vis negali bÅ«ti. Viena iÅ¡ tokiÅ³ medÅ¾iagÅ³ â€“ antibiotikas chloramfenikolis. Chloramfenikolis yra stiprus plataus veikimo spektro antibiotikas ir potenciali kancerogeninÄ— medÅ¾iaga. DÄ—l nenuspÄ—jamo Å¡ios medÅ¾iagos poveikio organizmui, neÄ¯manoma nustatyti nekenksmingos chloramfenikolio dozÄ—s, kuriÄ… Å¾mogus galÄ—tÅ³ toleruoti be Å¾alos sveikatai. Nors chloramfenikolis gyvuliams gydyti yra uÅ¾draustas (nuo 1997 metÅ³ Lietuvos Respublikos ValstybinÄ—s veterinarijos tarnybos Ä¯sakymu Nr. 4-49, 1997-03-25d. â€žDÄ—l veterinariniÅ³ vaistÅ³, vaistiniÅ³ medÅ¾iagÅ³, preparatÅ³ Ä¯veÅ¾imo tvarkosâ€œ draudÅ¾iama Ä¯veÅ¾ti veterinarinius vaistus, kuriÅ³ sudÄ—tyje yra chloramfenikolio (levomicetino) veikliosios medÅ¾iagos), taÄiau neretai karviÅ³ teÅ¡menims gydyti yra vartojami Å¾monÄ—ms gydyti skirti vaistai, kuriÅ³ sudÄ—tyje yra chloramfenikolio. Tyrimo metu vertinta, kaip kinta Å¾aliaviniame piene esantys chloramfenikolio likuÄiai gaminant patiekalus iÅ¡ pieno. Naudojant koncentruotÄ… chloramfenikolio tirpalÄ… (100 Î¼g/l) paruoÅ¡tas kontrolinis pienas. Pirmiausia buvo nustatyta pradinÄ— chloramfenikolio koncentracija piene (0,09 Î¼g/l ir 0,18 Î¼g/l), iÅ¡ kurio gaminti patiekalai â€“ manÅ³ koÅ¡Ä—, bandelÄ—s, blynai. Antibiotiko chloramfenikolio likuÄiai nustatyti piene bei iÅ¡ jo pagamintuose patiekaluose. Chloramfenikolio likuÄiams nustatyti piene bei iÅ¡ jo pagamintuose patiekaluose taikytas ImunofermentinÄ—s analizÄ—s (ELISA) metodas, naudojant â€žEuro-Proxima Chloramphenicolâ€œ reagentus. Chloramfenikolio koncentracijai iÅ¡matuoti piene bei iÅ¡ jo gamintuose patiekaluose naudotas spektrofotometras â€œTECANâ€. Tyrimais nustatyta, kad iÅ¡ Å¾aliavinio pieno, kurio sudÄ—tyje buvo chloramfenikolio likuÄiÅ³, gaminant pieniÅ¡kus bei miltinius patiekalus, antibiotiko kiekis maÅ¾Ä—jo nedaug. Chloramfenikolio koncentracija labiausiai sumaÅ¾Ä—jo blynuose. IÅ¡ pieno, kuriame nustatyta pradinÄ— chloramfenikolio koncentracija ~0,1 Î¼g/l ir ~0,2 Î¼g/l, pagamintuose blynuose chloramfenikolio likuÄiÅ³ sumaÅ¾Ä—jo 43,3 % bei 58,3 %.