مقایسۀ تطبیقی عناصر داستان در داستان‌کوتاه‌های اُ.هنری وجمال‌زاده - افشین نعمت زاده; زهرا قنبرعلی باغنی; علیرضا قوجه زاده (نقد تحلیل و زیبایی شناسی متون, 2025)
اُ.هنری و جمال‌زاده از تأثیرگذارترین داستان‌نویسان در قالب داستان‌کوتاه هستند. از جمال‌زاده به عنوان قصه‌نویس پیشتاز معاصر، پدر داستان‌‌کوتاه در زبان فارسی و آغازگر سبک واقع‌گرایی در ادبیات فارسی نامبرده شده است. اُ.هنری نیز، به خاطر خلق آثار فاخر در قالب داستان کوتاه، به عنوان استاد بزرگ داستان‌کوتاه جهان، مشهور است. هدف از این پژوهش مقایسۀ تطبیقی عناصر داستان در سه داستان کوتاه (کباب غاز، پاشنه‌کش و دوستی خاله خرسه) از محمد‌علی جمال‌زاده و همچنین سه داستان کوتاه (پلیس و سرود کلیسا، پاندول و آخرین برگ) از اُ.هنری است. این جستار با روش تحلیلی- توصیفی به بررسی عناصر داستانی از قبیل: پیرنگ، کشمکش، تعلیق و غافلگیری، شخصیت‌پردازی، درونمایه، زاویه‌دید، صحنه‌پردازی و گفت‌و‌گو می‌پردازد. یافته‌های پژوهش نشان می‌دهد که هر دو نویسنده از شخصیت‌های باورپذیر و عوام جامعه در خلق داستان‌های خویش بهره برده‌اند. همچنین زبان طنزگونه هر دو موجب شده است که بسیاری از عبارت‌ها و جمله‌های آنها تبدیل به ضرب‌المثل گردد. به جز داستان پاشنه‌کش و آخرین برگ که شخصیت‌های پویایی دارند، چهار داستان دیگر دارای شخصیت‌های ایستا هستند.