Правова регламентація правомірного обмеження права на недоторканність приватного життя в умовах правового режиму воєнного стану - O. I. Polonska (Аналітично-порівняльне правознавство, 2025)
У статті здійснюється комплексний аналіз правових аспектів правомірного обмеження прав і свобод людини та громадянина в умовах воєнного стану, що є особливо актуальним в контексті сучасних геополітичних викликів та збройних конфліктів. Дослідження охоплює як теоретичні засади допустимості таких обмежень з точки зору міжнародного права, так і їх практичне застосування відповідно до положень національного законодавства України. В статті автором розглянуто ключові міжнародні документи, такі як Європейська конвенція з прав людини, щодо відступу від зобов’язань під час надзвичайного стану, та Міжнародний пакт про громадянські та політичні права, що встановлюють критерії правомірності обмежень прав, включаючи принципи необхідності, пропорційності та недискримінації. Особлива увага приділяється аналізу відповідності національного законодавства України, зокрема Закону України «Про правовий режим воєнного стану» та інших нормативно-правових актів, що регламентують діяльність державних органів в умовах війни. У роботі досліджуються конкретні обмеження прав і свобод, що запроваджуються в Україні у зв’язку з повномасштабною російською агресією, включаючи обмеження таємниці листування, недоторканності житла, дотримання прав суб’єктів персональних даних. Проводиться оцінка пропорційності та обґрунтованості цих обмежень з огляду на необхідність забезпечення національної безпеки, територіальної цілісності та захисту життя і здоров’я громадян в умовах збройного конфлікту. На основі аналізу законодавства, рішень Конституційного суду, а також з урахуванням практики Європейського Суду з прав людини щодо можливості застосування обмежень фундаментальних прав в умовах воєнного стану в Україні, у статті запропоновані рекомендації щодо удосконалення правового регулювання в цій сфері. Вбачається, що викладені у висновках заходи, спрямовані на забезпечення більш ефективного балансу між захистом національної безпеки та дотриманням основоположних прав і свобод людини та громадянина, мінімізацію негативного впливу воєнного стану на їх реалізацію та зміцненню правових основ демократичної держави.