Procesy dostosowawcze i restrukturyzacyjne spółdzielczego sektora bankowego w okresie transformacji ustrojowej i budowy gospodarki rynkowej - Aleksandra Kahan (Barometr Regionalny, 2010)
Przedmiotem artykułu jest charakterystyka przeobrażeń struktury i organizacji sektora bankowości spółdzielczej w procesie transformacji ustrojowej i budowy gospodarki rynkowej. Przeprowadzone w latach 1993-2009 procesy dostosowawcze doprowadziły do stabilizacji sytuacji ekonomiczno-finansowej banków spółdzielczych oraz wypełnienia warunków w zakresie nadzorczych norm ostrożnościowych. W artykule przedstawiono pozycję banków spółdzielczych na tle polskiego systemu bankowego. Wskazano także bariery ograniczające działalność, jak również elementy, które mogą stanowić podstawę do dalszego umocnienia rynkowej działalności bankowości spółdzielczej.