Strefa Uplastycznienia Ciała M/V w Rurze Grubościennej - M. Stachoń (Engineering Transactions, 1980)
Rozważono zagadnienie nieściśliwej, nieskończenie długiej rury grubościennej poddanej działaniu ciśnienia wewnętrznego, Do opisu własności mechanicznych materiału rury przyjęto model M/V. Rozwiązano Zagadnienia brzegowe w obu obszarach rury częściowo uplastycznionej. Rozwiązania uwzględniają zmianę w czasie granicy między tymi obszarami. Uzyskano równanie umożliwiające jej określenie w dowolnej chwili czasu.