Регіональні межі Центральної та Східної Європи: проблема термінології чи наслідок геополітичної динаміки? - Taras Malyi (Історико-політичні проблеми сучасного світу, 2025)
У статті досліджуються концептуальні та термінологічні підходи до визначення регіональних меж Центральної та Східної Європи. Аналізується історична еволюція цих понять та їхня адаптація до сучасних політичних і геополітичних реалій. Особливу увагу приділено варіативності регіональних визначень у працях західних і східноєвропейських дослідників, а також їхньому впливу на політичний дискурс і міжнародні відносини. Також у статті досліджуються фактори, які впливали на переосмислення концептуальних меж регіону та яким чином посткомуністичні країни Центральної та Східної Європи позиціонують себе в нових умовах.