Reformy sektora bezpieczeństwa w Islamskiej Republice Afganistanu po 2001 roku - Marek Brylonek (Facta Simonidis, 2019)
Reforma sektora bezpieczeństwa jest współczesnym zagadnieniem przemian systemów obronności, bezpieczeństwa i  praworządności, które na przestrzeni ostatnich kilkunastu lat zyskało na popularności i  zainteresowaniu międzynarodowych organizacji bezpieczeństwa oraz pojedynczych państw. Procesy związane z reformą sektora cechuje duży stopień złożoności. W związku z ewolucją sektora bezpieczeństwa Islamskiej Republiki Afganistanu po 2001 roku, w którą zaangażowane były wiodące organizacje międzynarodowe realizując jedno z najbardziej skomplikowanych i wielowymiarowych przedsięwzięć tego typu, warto bliżej przyjrzeć się problematyce reform. Niniejsze opracowanie ma na celu przedstawienie kontekstu reform, powodów zaangażowania poszczególnych aktorów, a następnie zilustrowanie działalności Paktu Północnoatlantyckiego NATO i  Unii Europejskiej na rzecz państwa i społeczności Afganistanu.