РОЗВИТОК МАРКЕТИНГУ РОЗПОДІЛУ В КОНТЕКСТІ ЕВОЛЮЦІЇ РИТЕЙЛУ ЯК СКЛАДОВОЇ ІНФРАСТРУКТУРИ ТОВАРНОГО РИНКУ - В. Л. Сібрук; Л. А. Ороховська; А. В. Сібрук (Ekonomìčnij Vìsnik Nacìonalʹnogo Tehnìčnogo Unìversitetu Ukraïni "Kiïvsʹkij Polìtehnìčnij Institut", 2022)
У статті досліджуються особливості розвитку маркетингу розподілу в контексті еволюційних перетворень роздрібної торгівлі. Показано, що розвиток інфраструктури товарного ринку суттєво залежить від комплексної взаємодії усіх учасників товарно-грошових відносин, включаючи виробників, посередників і представників ритейлу. Система управління розподілом впливає на процеси виробництва, логістики, фінансування та продажу кінцевим споживачам на всіх стадіях життєвого циклу товарів. Виділено роль роздрібної торгівлі як однієї з провідних ланок у формуванні ефективного ланцюга розподілу на товарних ринках. Проаналізовано основні теорії еволюції роздрібної торгівлі. Виділено головні рушійні сили та тенденції впливу на подальші трансформаційні процеси в розвитку роздрібної торгівлі на товарних ринках. Запропоновано перспективні шляхи оптимізації збутової діяльності підприємств роздрібної торгівлі на основі переходу від традиційних та багатоканальних форм просування та збуту до побудови системи омніканального розподілу.