Title and editorial pages (Zeszyty Teoretyczne Rachunkowości, 2025)
STOWARZYSZENIE KSIĘGOWYCH W POLSCERADA NAUKOWAZESZYTY TEORETYCZNERACHUNKOWOŚCIVol. 49, NUMER 2WARSZAWA 2025„Zeszyty Teoretyczne Rachunkowości” (ZTR): ISSN 1641-4381 print / ISSN 2391-677X online „Zeszyty Teoretyczne Rachunkowości” (ZTR) są wydawane cztery razy w roku przez Zarząd Główny i Radę Naukową Stowarzyszenia Księgowych w Polsce, ul. Górnośląska 5, 00-443 Warszawa. Adres Redakcji Katedra Rachunkowości Wydział Zarządzania Uniwersytetu Łódzkiego ul. Jana Matejki 22/26, 90-237 Łódź Redakcja wdrożyła Zasady etyki publikacyjnej w „Zeszytach Teoretycznych Rachunkowo-ści” (https://ztr.skwp.pl/cms/ethical). Wersją pierwotną tomu ZTR Vol. 49, Nr 2 jest wersja papierowa. Prenumerata Aktualną informację o warunkach prenumeraty można uzyskać w Instytucie Certyfikacji Zawodowej Księgowych SKwP pod numerem telefonu: (48) (22) 583 49 30. Wersja elektroniczna tomów ZTR jest dostępna na stronie internetowej https://sklep.skwp.pl/ kategoria/wersje-elektroniczne-caly-numer/ Informacje szczegółowe na temat ZTR znajdują się na stronie internetowej https://skwp.pl/ stowarzyszenie/zeszyty-teoretyczne-rachunkowosci/ oraz w Index Co-pernicusTM Journal Management System: www.ztr.skwp.plZTR Vol. 49, Nr 2 dofinansowano z funduszów Zarządu Głównego Stowarzyszenia Księ-gowych w Polsce na popularyzację dorobku naukowego w zakresie rachunkowości.Copyright 2025 Stowarzyszenie Księgowych w Polsce. Prawa wydawnicze zastrzeżone. Deklaracja Open Access. Czasopismo „Zeszyty Teoretyczne Rachunkowości” wydawane przez Radę Naukową Stowarzyszenia Księgowych w Polsce oferuje dostęp do treści w systemie Open Access na zasadach licencji Creative Commons (CC BY–NC–ND 4.0), tj. Uznanie autorstwa – Użycie niekomercyjne – Bez utworów zależnych 4.0 Międzynarodowe. Aby zapoznać się z tekstem licencji, należy wejść na stronę http://creativecommons.org/licen-ses/by-nc-nd/4.0/Bazy pełnotekstowe oraz bibliograficzno-abstraktowe: „Zeszyty Teoretyczne Rachunkowości” są dostępne w bazach Scopus, Central and Eastern Online Library (CEEOL), BazEkon, Bibliote-ka Nauki, CEJSH, Crossref, DOAJ, EBSCO, Cabells, ERIH Plus, IC Journals Master List, PBN – Polska Bibliografia Naukowa, POLONA, Google Scholar, Ulrich’s, WorldCat (OCLC). Czasopismo „Zeszyty Teoretyczne Rachunkowości” zostało zakwalifikowane w Wykazie czasopism naukowych Ministra Nauki z dnia 5 stycznia 2024 roku z liczbą punktów 70 oraz jest indeksowane przez Index Copernicus (ICV 2023: 100) i Scopus (CiteScore 2024 = 0,9). Ark. druk. 14,44. Skład i druk: ADAMEK Lidia Adamek os. Platanowe 14/2, 62-002 Suchy Las, tel. 501 434 409Zespół Redakcyjny „Zeszytów Teoretycznych Rachunkowości” (ZTR) Redaktor naczelny prof. dr hab. Anna Szychta (Uniwersytet Łódzki) Redaktor operacyjny dr hab. Halina Waniak-Michalak, profesor Uniwersytetu Łódzkiego Redaktorzy tematyczni prof. dr hab. Marzena Remlein (Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu)dr hab. Marek Masztalerz, profesor Uniwersytetu Ekonomicznego w PoznaniuRedaktor współpracującydr hab. Monika Łada, profesor Szkoły Głównej Handlowej w WarszawieRedaktorzy tematyczni goszczącyprof. dr Nadia Albu, Bucharest University of Economic Studies, Rumuniaprof. Jim Haslam, Durham University, Wielka Brytaniadr Fredrik Karlsson, Linnaeus University, Szwecjadr hab. Joanna Krasodomska, profesor Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowieprof. dr Camelia Iuliana Lungu, Bucharest University of Economic Studies, Rumuniadr hab. Ewa Wanda Maruszewska, profesor Uniwersytetu Ekonomicznego w Kato-wicachdr Jari Paranko, University of Tampere, Finlandiaprof. dr David Procházka, Prague University of Economics and Business, Republika Czeskaprof. dr Andrijana Rogošić, University of Split, Chorwacjadr hab. Arleta Szadziewska, profesor Uniwersytetu GdańskiegoRedaktor statystyczny dr hab. Aleksandra Baszczyńska, profesor Uniwersytetu ŁódzkiegoRedaktor językowy Elżbieta Marciszewska-Kowalczyk (Uniwersytet Łódzki) Redaktor native speaker Mark Muirhead (Wielka Brytania) Rada Programowa „Zeszytów Teoretycznych Rachunkowości” (ZTR) Przewodniczący prof. dr hab. Zbigniew Luty (Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu, Polska) Członkowie prof. Jan Alpenberg (Linnaeus University, Kalmar / Växjö, Szwecja)prof. Lehte Alver (Tallinn University of Technology, Estonia)prof. Didier Bensadon (Paris-Dauphine University, Francja)prof. Susana Callao Gastón (Universidad de Zaragoza, Hiszpania)prof. Garry D. Carnegie (RMIT University, Melbourne, Australia)prof. Simon S. Gao (School of Accounting, Financial Services and Law, Edinburgh Napier University, Wielka Brytania)prof. dr hab. Jerzy Gierusz (Uniwersytet Gdański, Polska)prof. Cristina Góis (Coimbra Business School, Polytechnic Institute of Coimbra, Coimbra, Portugalia)prof. dr Soner Gökten (Baskent University, Turcja)prof. dr Giuseppe Grossi (Nord University, Norwegia) prof. Lisa Jack (School of Accounting, Economics and Finance, Portsmouth, Wielka Brytania)prof. José Ignacio Jarne Jarne (Universidad de Zaragoza, Hiszpania)doc. ing. Irena Jindřichovská, CSc (Metropolitan University Prague, Republika Czeska)prof. dr hab. Susana Jorge (University of Coimbra, Faculty of Economics, Coimbra, Portugalia)prof. dr hab. Anna Karmańska (Szkoła Główna Handlowa w Warszawie, Polska)prof. dr tech. Teemu Laine (Tampere University, Tampere, Finlandia)prof. Baruch I. Lev (Leonard N. Stern School of Business, New York University, USA)prof. dr Jan-Hendrik Meier (Kiel University of Applied Sciences, Niemcy)prof. Hideki Murai (Nihon University, Japonia)prof. dr Tetiana Paientko (Hochschule für Technik und Wirtschaft Berlin – Univer-sity of Applied Sciences, Niemcy)prof. Siti Zaleha Abdul Rasid (International Business School, Universiti Teknologi Malaysia Kuala Lumpur, Malezja) prof. dr Robert Rieg (Hochschule Aalen – Technik und Wirtschaft, Niemcy)prof. dr Denise de la Rosa (School of Accounting, Grand Valley State University, Grand Rapids, USA) prof. Alan Sangster (University of Aberdeen, Business School, Wielka Brytania)prof. dr. Alfreda Šapkauskienė (Vilnius University, Litwa) prof. Paul D. Scarbrough (Goodman School of Business, Brock University, St. Catharines, Kana-da) prof. dr Rasa Subačienė (Vilnius University, Litwa)prof. dr Kanitsorn Terdpaopong (Rangsit University, Tajlandia)