Uwzględnienie Wpływu Starzenia w Badaniach Zmęczeniowych Tworzyw Sztucznych - M. Nowak (Engineering Transactions, 1985)
Przedstawiono koncepcję zastąpienia konwencjonalnych wykresów zmęczenia (σmax, log N) wykresem trójparametrowym (Zi, Si, ζ) pożyteczniejszym w projektowaniu części maszyn z kompozytów niszczonych zmęczeniowo. Istotę zagadnienia stanowi bezpośrednie uwzględnienie w badaniach i obliczeniach tworzyw sztucznych czasu starzenia (ekspozycji), jako ważnego parametru materiałowego.