Резонансні властивості суміші поживного середовища і колоїду наночастинок срібла, стабілізованих кверцетином - V. Z. Lozovski; A. G. Vasiljev; T. A. Vasyliev; I. S. Petrik; A. M. Eremenko; N. P. Rybalchenko (Хімія, фізика та технологія поверхні, 2024)
У статті досліджено зміни спектра поглинання світла при змішуванні колоїдів наночастинок Ag діаметром 7 нм в кверцетиновій оболонці з поживним середовищем. Колоїди наночастинок срібла готували методом хімічного відновлення солі срібла AgNO3 тетрагідроборатом натрію (NaBH4) у водному розчині. Кверцетин є флавоноїдом рослинного походження. Його було обрано для стабілізації наночастинок через здатність утворювати комплекси з металами. Оболонка з кверцетину здатна зберегти бактерицидний вплив НЧ срібла на бактерії і послабляти їхню токсичну дію на здорові клітину організму людини. Спектри поглинання розчинів з яких відбувавсь синтез колоїдів наночастинок, використали для контроля результату синтезу. В роботі досліджували поживне середовище Luria-Bertani. Спектри поглинання поживного середовища, колоїдів наночастинок знов були отримані безпосередньо перед змішуванням. Потім отримали суміш 1:1 об’ємів поживного середовища з колоїдом наночастинок і дослідили спектр поглинання суміші. Цей спектр не відтворив просте накладання спектра колоїду наночастинок на спектр поглинання поживного середовища. Для опису експериментальних спектрів колоїдний розчин стабілізованих наночастинок срібла, живильне середовище та суміш колоїду та живильного середовища розглядали як нанокомпозити різних органічних і неорганічних наночастинок у рідині. В результаті експериментальні спектри поглинання були теоретично наближені пов’язаними з цими наночастинками елементарними осциляторами. Похибка розбіжності експериментальних і модельних спектрів не перевищила 3 %. Аналіз складних спектрів суміші колоїду наночастинок та поживного середовища показав, що частота локалізованого плазмонного резонансу в наночастинках майже не змінюється. Це означає, що для вивчення впливу наночастинок на біологічні об’єкти (мікроби або віруси) довжину хвилі зовнішнього опромінення треба вибирати такою, що дорівнює довжині хвилі ЛПР у колоїді.