KALININGRADO TRANZITO KRIZÄ–S METAFORINÄ– RAIÅ KA LIETUVOS VIEÅ AJAME DISKURSE - Nedas Jurgaitis (Mokslo Taikomieji Tyrimai Lietuvos Kolegijose, 2022)
Straipsnyje analizuojama Kaliningrado tranzito krizÄ—s metaforinÄ— raiÅ¡ka Lietuvos vieÅ¡ajame diskurse. NagrinÄ—jamas visuomenei aktualus modernaus diskurso konceptas, plaÄiai aptariamas 2022 m. birÅ¾elio-rugpjÅ«Äio mÄ—nesiÅ³ Å¾iniasklaidos tektuose. Abstraktus tiriamo fenomeno pobÅ«dis reikalauja kognityvinÄ—s analizÄ—s, siekiant atsakyti Ä¯ probleminÄ¯ klausimÄ… â€“ kaip Lietuvos vieÅ¡ajame diskurse suvokiama Kaliningrado tranzito krizÄ—? Tyrimo objektas yra Kaliningrado tranzito krizÄ—s kalbinÄ— raiÅ¡ka, t. y. metaforiniai pasakymai. Tyrimo tikslas â€“ iÅ¡analizuoti konceptualiÄ…sias metaforas, struktÅ«ruojanÄias Kaliningrado tranzito krizÄ™ Lietuvos vieÅ¡ajame diskurse. Tyrimas grindÅ¾iamas lingvistine koncepto samprata, Å¡iuolaikine metaforos teorija, jÄ… papildanÄia tikslinÄ—s metaforos teorija, MIPVU metaforiniÅ³ pasakymÅ³ nustatymo metodika bei perkeliamÅ³jÅ³ poÅ¾ymiÅ³ koncepcija. Tyrimo rezultatai struktÅ«ruojami ir analizuojami pagal scala naturae iÅ¡takos sritis. Tyrimas atskleidÅ¾ia, kad Kaliningrado tranzito krizÄ™ vieÅ¡ajame diskurse struktÅ«ruoja 7 konceptualiosios metaforos. Pastarosioms bÅ«dingas siauras iÅ¡takÅ³ konceptÅ³ diapazonas, Ä¯traukiantis Negyvosios gamtos ir Å½moniÅ³ iÅ¡takÅ³ sritis. PagrindinÄ—s koncepto turinÄ¯ formuojanÄios konceptualiosios metaforos yra kaliningrado tranzito krizÄ— yra gamtos reiÅ¡kinys ir kaliningrado tranzito krizÄ— yra kova. Tirtosios krizÄ—s kalbinÄ— raiÅ¡ka netipiÅ¡ka, atsiÅ¾velgiant Ä¯ daÅ¾niausiai aktualizuojamus perkeliamuosius poÅ¾ymius ekonominiÅ³ ir politiniÅ³ kriziÅ³ diskursuose. BÅ«dingiausi tirto diskurso bruoÅ¾ai â€“ neigiamai konotuoti metaforiniai pasakymai bei retorinÄ—s persvazijos tikslu specialiai sukonstruoti metaforiniai tekstai. Kaliningrado tranzito krizÄ— kalbÄ—tojÅ³ sÄ…monÄ—je iÅ¡kyla kaip agresyvus, pavojingas ir neprognozuojamas fenomenas, o jo suvaldymo pastangos menkinamos. Daroma iÅ¡vada, kad Kaliningrado tranzito krizÄ—s metaforinÄ— raiÅ¡ka tikslinÄ—, taÄiau aptinkami ir leksikalizuoti metaforiniai pasakymai, kalbÄ—tojÅ³ sÄ…monÄ—je realizuojami kategorizavimo bÅ«du.