ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ ПРОСТОРОВОГО РОЗВИТКУ ТА ЗАБУДОВИ ТЕРИТОРІЙ В УКРАЇНІ: СУЧАСНІ ВИКЛИКИ В УМОВАХ ВІЙНИ ТА ПІСЛЯВОЄННОЇ ВІДБУДОВИ - О.О. КВАСНІЦЬКА (Економіка та право, 2024)
Висвітлено основні проблеми правового регулювання забудови територій, визначено напрями розвитку містобудівного законодавства у світлі концепції відновлення України від наслідків війни, потреби інтегрованого планування забудови територій і впровадження технологій будівельного інформаційного моделювання. Актуальними залишаються питання модернізації норм Господарського кодексу України щодо капітального будівництва з урахуванням діджиталізації будівельного процесу, упровадження європейсько-орієнтованої системи технічного регулювання у будівельній галузі й оптимізації містобудівної документації із заміною на гнучкіші містобудівні документи, які можуть піддаватися трансформації залежно від потреб учасників містобудівельних відносин, обраних спеціальних містобудівних програм, але залишатися статичними в рамках санітарних, водоохоронних, екологічних обмежень.