Рекомендації щодо реалізації методики вибору варіантів використання системи бортових вимірювань - В.О. Кузнецов; Ю.М. Добришкін; А.І. Собора (Збірник наукових праць Харківського національного університету Повітряних Сил, 2021)
Розробка рекомендацій щодо практичної реалізації методичного підходу вибору варіантів використання системи бортових вимірювань дозволить підвищити ефективність проведення  випробувань зразків озброєння та військової техніки різного функціонального призначення і є актуальним науковим завданням. Оснащення Збройних Сил України новітніми зразками озброєння та військової техніки призводить до необхідності вдосконалення системи випробувань, в тому числі і системи бортових вимірювань. В існуючих публікаціях запропоновано підхід щодо вибору варіантів використання системи бортових вимірювань для проведення випробувань повітряних суден. Відсутні рекомендації щодо практичної реалізації методичного підходу щодо вибору варіантів використання системи бортових вимірювань для проведення випробувань зразків військової техніки. Метою роботи є підвищення ефективності проведення випробувань зразків озброєння та військової техніки різного функціонального призначення. Розроблені рекомендації, які потребують проведення комплексу організаційно-технічних заходів та направлені на забезпечення ефективного функціонування системи бортових вимірювань під час організації та проведення випробувань. Практична реалізація запропонованих рекомендацій потребує: дублювання вимірювань параметрів сучасних зразків озброєння та військової техніки; застосування сучасного телекомунікаційного обладнання та протоколів для передачі вимірювальної інформації; комплексне використання засобів траєкторних вимірювань та фото, відеофіксації; забезпечення зручного доступу до експлуатації засобів бортових вимірювань з мінімальними масово-габаритними розмірами; створення баз даних засобів бортових вимірювань, об’єктів випробувань з інформацією про їх тактико-технічні характеристики, параметри, які підлягають оцінці, та вимоги до точності вимірювань.