Особливості експресії VEGF в шийці матки при цервікальній інтраепітеліальній неоплазії, асоційованій з папіломавірусною інфекцією при безплідді - E. O. Kindrativ (Морфологія, 2015)
Встановлено, що при цервікальній інтраепітеліальній неоплазії у жінок з безпліддям спостерігається різний ступінь експресії VEGF. Вищий рівень інтенсивності експресії VEGF спостерігався у тих зразках шийки матки, в яких, шляхом ПЛР, встановлені найвищі показники вірусного навантаження вірусів папіломи людини високого канцерогенного ризику (>5Ig ГО/105). Визначений прямий кореляційний зв’язок рівня експресії VEGF зі ступенем тяжкості диспластичного процесу та показниками вірусного навантаження вірусів папіломи людини високого канцерогенного ризику. Застосування VEGF може бути використано в практичній діяльності як додатковий критерій щодо діагностики цервікальній інтраепітеліальній неоплазії, асоційованої з папіломавірусною інфекцією у жінок з розладами репродуктивної функції.