Ключові аспекти методологічних основ розроблення комплексних програм бойової підготовки військових формувань сил оборони держави - Можаровський В.М.; Годзь С.В. (Збірник наукових праць Харківського національного університету Повітряних Сил, 2019)
У статті викладені ключові аспекти методологічних основ розроблення Комплексних програм бойової підготовки військових формувань сил оборони держави, зокрема з’єднань (частин) Збройних Сил України (ЗС України). Аналіз воєнних конфліктів сучасності, зокрема досвід застосування військ (сил) у збройному конфлікті на сході України, підтверджує зростання швидкоплинності та динамічності операцій, збільшен-ня їх просторового розмаху та набуття високоманевреного оборонно-наступального характеру. Нові дале-кобійні, високоточні, всепогодні засоби боротьби фактично, розширили активну фазу ведення бойових дій до цілодобової. Значно зросла роль взаємодії військових формувань сил оборони під час спільного виконання бойових (спеціальних) завдань в операції. Усе це вимагає врахування специфіки підготовки військових фор-мувань сил оборони до виконання завдань за призначенням, а отже, диференційованого підходу до організа-ції (планування) їх бойової підготовки. Одним із можливих шляхів підвищення ефективності планування бойової підготовки та досягнення потрібного рівня навченості військ (сил) є розроблення та запроваджен-ня в практику їх бойової підготовки принципово нового нормативного документа – Комплексної програми бойової підготовки з’єднання (частини). Вважається, що Комплексна програма (на відміну від існуючих програм бойової підготовки) має, зокрема, забезпечувати обґрунтованість визначення оптимальної кілько-сті навчальних годин бойової підготовки та їх раціональний (оптимальний) розподіл між спеціалістами (підрозділами) та періодами підготовки для досягнення заданого рівня навченості з’єднання (частини) у цілому, а також готовності цього з’єднання (частини) до взаємодії з іншими військовими формуваннями та правоохоронними органами сил оборони під час спільного виконання бойових (спеціальних) завдань.