Символи колективного несвідомого в культурі усної традиції - A. V. Hurina (Культура України, 2017)
Проаналізовано публікації, у яких досліджено символіку традиційної культури. Виявлено проблеми щодо осмислення ритуалу як символічної форми поведінки. Запропоновано новий підхід у дослідженні символів традиційної культури. З’ясовано, що поняття «колективні уявлення» Л. Леві-Брюля та «колективне несвідоме» К. Г. Юнга є важливими інструментами в з’ясуванні сутності символіки традиційної культури. Застосовано положення концепції К. Г. Юнга про колективне несвідоме для пояснення сутності символіки традиційної культури. Виявлено систему символічних форм зовнішньої та внутрішньої поведінки, значення символу кола в традиційній культурі. З’ясовано, що символи традиційної культури є проекцією на зовнішній світ архетипального образу колективного несвідомого.