Тактика допомоги – важлива умова виховання самостійності учнів початкової школи - Olena Holub (Педагогічний дискурс, 2015)
У статті проаналізовано практику виховання самостійності в учнів початкової школи та досліджуються умови використання тактики допомоги при вихованні цієї якості особистості. Зроблено висновок, що при вихованні самостійності виховні зусилля дорослих слід скеровувати на внутрішній світ дитини та використовувати педагогіку підтримки, яка спрямована на розвиток унікальності дитини, на становлення її авторської позиції в житті, підтримку її самостійності та дорослішання. Відзначено, що сучасний педагог початкової школи має оволодіти різними тактиками взаємодії з дитиною, а особливо тактикою допомоги, аналіз змісту якої в кожному конкретному випадку сприяє визначенню рівня вихованості самостійності в учня й дозволяє розробляти ефективні педагогічні заходи, що забезпечують індивідуальний підхід до кожного вихованця.