مقایسه‌ی شاخص‌های بهداشت دهان، پوسیدگی و پیگمانتاسیون لثه بین افراد سوء مصرف کننده‌ی مواد و افراد سیگاری - امیر محمد بدره; شیرین امینی سده (مجله دانشکده دندانپزشکی اصفهان, 2024)
مقدمه: اثرات مواد مخدر بر دندان‌ها و بافت‌های دهان به‌قدری وسیع است که گاهی شناسایی افراد معتاد از طریق بررسی وضعیت سلامت دهان و دندان آنان صورت می‌پذیرد. مطالعه‌ی حاضر با هدف مقایسه شاخص‌های بهداشت دهان، پوسیدگی و پیگمانتاسیون لثه بین افراد سوء مصرف‌کننده‌ی مواد و افراد سیگاری انجام شد.مواد و روش‌ها:  در این مطالعه‌ی تحلیلی از نوع کوهورت تاریخی که در سال 1401 در دانشکده‌ی دندان‌پزشکی خوراسگان و مراکز ترک اعتیاد انجام شد، 70 فرد سیگاری و 70 فرد سوء مصرف‌کننده‌ی مواد همسان‌سازی شده بر اساس جنسیت، مورد بررسی قرار گرفتند. سه شاخص DOPI (Dummett oral pigmentation index)، DMFT (decayed/missing/filled teeth index) و (Oral hygiene index simplified) OHI-S در افراد دو گروه اندازه‌گیری و ثبت شد. داده‌ها با استفاده از آزمون‌های آماری، Independent T-test، Chi-square، One way ANOVA، Fisher’s exact test  و Mann-Whitney با در نظر گرفتن سطح معنی‌داری کمتر از 0/05 تجزیه و تحلیل شدند.یافته‌ها: ههر سه شاخص DOPI، DMFT و OHI-S در افراد سوءمصرف‌کننده‌ی مواد به طور معنی‌داری بیشتر از افراد سیگاری بود (0/001 > p value). ریسک‌فاکتورهایی همچون: مصرف مواد مخدر، استفاده‌ی کمتر از مسواک و استفاده‌ی کمتر از نخ دندان، مراجعه‌ی کمتر به دندان‌پزشک و مراقب‌های بهداشتی کمتر در خصوص دهان و دندان، همچنین میزان بیشتر مصرف سیگار در افراد سوء مصرف‌کننده‌ی مواد مخدر نسبت به افراد سیگاری در مطالعه‌ی حاضر به دست آمد، که این ریسک‌فاکتورها باعث اختلاف معنی‌دار بین دو گروه شده بود.نتیجه‌گیری: ووضعیت سلامت دهان و دندان در افراد سوءمصرف کننده‌ی مواد مخدر به طور قابل‌توجهی از افراد سیگاری بدتر بود. پیشگیری از مصرف مواد مخدر، می‌تواند نقش مؤثری در افزایش سلامت دهان و دندان ایفا کند.