Інтеграція блокчейн-технологій у системи електронного урядування як механізм протидії корупційним схемам - S. S. Korzhov (Аналітично-порівняльне правознавство, 2025)
Стаття присвячена дослідженню інноваційного підходу до трансформації систем державного управління шляхом інтеграції блокчейн-технологій, що розглядаються як ефективний механізм подолання корупційних проявів у публічному секторі. Актуальність обраної теми обумовлена нагальною потребою у пошуку технологічних рішень для підвищення прозорості та підзвітності державних органів в умовах цифрової трансформації суспільства та зростаючої недовіри громадян до традиційних інститутів влади. У статті розкрито фундаментальні принципи блокчейн-технологій, які забезпечують їх виняткову ефективність та безпеку, зокрема децентралізацію управління та транспарентність усіх операцій. Детально проаналізовано роль смарт-контрактів як важливого компонента блокчейн-екосистеми, що дозволяє автоматизувати виконання контрактних зобов’язань без участі посередників, суттєво знижуючи ризики людського фактора в корупційних схемах. Обґрунтовано, що електронний документообіг, інтегрований з блокчейн-технологіями, стає невід’ємною складовою сучасного інформаційного середовища, забезпечуючи не лише прискорення та підвищення ефективності бізнес-операцій, але й непорушність і незмінність інформації. Визначено пріоритетні напрямки застосування блокчейну для урядових структур, запропоновані Європейською комісією: ідентифікаційне управління громадянами, податкова звітність, координація програм розвитку та забезпечення відповідності регуляторним вимогам. Особливу увагу приділено аналізу ключових переваг впровадження блокчейн-технологій у державному управлінні, серед яких: зниження фінансових витрат, економія часу, спрощення процесів міжнародного та публічно-приватного інформаційного обміну, що сприяє посиленню адміністративного потенціалу урядових структур. На основі проведеного аналізу запропоновано практичні рекомендації щодо комплексної інтеграції блокчейн-рішень у національні системи електронного урядування як превентивного механізму протидії корупції з урахуванням міжнародного досвіду та вітчизняних реалій.