Динаміка правового регулювання звільнень при сплаті та нарахуванні плати за землю в умовах воєнного стану на підставі судової практики - Владислав Гаркуша (Проблеми Законності, 2024)
Актуальність теми дослідження зумовлена новими викликами, що постали перед нашою державою у зв’язку зі збройною агресією російської федерації проти України та необхідністю адаптації правового регулювання плати за землю в частині її нарахування та сплати в період дії правового режиму воєнного стану. Метою статті є простеження динаміки правового регулювання плати за землю в період дії воєнного стану, огляд актуальної судової практики як національних судів стосовно вирішення спорів про скасування податкового повідомлення рішення, так і практики Європейського Суду з прав людини в аспекті визначення концептуальних засад необхідних для застосування у нормотворчій діяльності.  Дослідження питання сплати та нарахування плати за землю має як прикладний, так і теоретичний характер, адже порушення засобів та правил нормотворчої техніки призводить до податкових спорів.  Проведений  аналіз правових конструкцій Податкового кодексу України та інших нормативно – правових актів надав змогу виділити проблеми в регулюванні плати за землю, які полягають в порушенні принципу верховенства права передбаченого Конституцією України. Конституційний Суд України визначив принципи правової визначеності та правової передбачуваності  складовими  принципу верховенства права. Розкрито суть принципу in dubio pro tributario, що використовується в практиці адміністративного судочинства. Неузгодженість приписів  Податкового кодексу України та  підзаконних нормативно – правових актів спричинила  двояке трактування платниками податків та контролюючими органами своїх  прав та обов’язків. Проаналізовано позиції контролюючих органів у частині внесених змін до регулювання питання нарахування та сплати податкових зобов’язань з оподаткування земельних ділянок розташованих на тимчасово окупованих територіях або на територіях на яких ведуться (велись) бойові дії.