УПРАВЛІННЯ ЖИТТЄВИМ ЦИКЛОМ ПРОЄКТУ: НА ПРИКЛАДІ ВЕБ-РЕСУРСІВ ЗАКЛАДУ ВИЩОЇ ОСВІТИ - Oleksii Sakaliuk; Olexandr Kharakhash; Oksana Syvolap; Olexandr Karatanas; Vitalii Kondratenko (Автоматизация технологических и бизнес-процессов, 2025)
Анотація Ефективне управління життєвим циклом проєкту є вирішальним фактором для успішної реалізації, особливо в складних середовищах, таких як розробка вебресурсів закладів вищої освіти. У даному дослідженні розглядається комплексне управління життєвим циклом вебпроєктів у вищих навчальних закладах, із фокусом на ключових етапах: ініціації, плануванні, виконанні, моніторингу та завершенні. Метод кейс-стаді висвітлює унікальні виклики, що виникають у закладах освіти при керуванні вебресурсами, зокрема узгодження цілей проєкту з стратегією університету, координацію численних зацікавлених сторін, забезпечення безпеки даних та адаптацію до змін у технологічних стандартах. Особливу увагу приділено інтеграції гнучких методологій та традиційних підходів управління проєктами для оптимізації балансу між гнучкістю і контролем протягом життєвого циклу. У роботі описані кращі практики розподілу ресурсів, управління ризиками та комунікацій, які покращують співпрацю між ІТ-відділами, академічними підрозділами та адміністративними структурами. Крім того, виявлені критичні фактори успіху, такі як постійне залучення зворотного зв’язку від користувачів і ефективне управління змінами, що забезпечують актуальність і зручність вебресурсів. Результати демонструють, що структуроване управління життєвим циклом підвищує прозорість проєкту, зменшує затримки та перевитрати бюджету, а також сприяє більшому задоволенню кінцевих користувачів. Запропоновано рекомендації для ЗВО щодо впровадження адаптованих підходів управління життєвим циклом, які відповідають специфіці університетських вебпроєктів та сприяють сталому розвитку цифрової інфраструктури.