SOCIALINIO DARBUOTOJO VEIKLA PALIATYVIOSIOS PAGALBOS KOMANDOJE TEIKIANT SOCIALINES PASLAUGAS KLIENTO NAMUOSE - Ovidijus GrinceviÄius; DalÄ— KvereviÄiÅ«tÄ— (Mokslo Taikomieji Tyrimai Lietuvos Kolegijose, 2021)
Pastaraisiais deÅ¡imtmeÄiais labai iÅ¡augo paliatyviosios pagalbos poreikis Lietuvoje, kadangi visuomenÄ—s senÄ—jimo procese didÄ—ja susirgimÅ³ ir mirÄiÅ³, sukeltÅ³ sunkiÅ³ lÄ—tiniÅ³ ligÅ³, tokiÅ³ kaip kvÄ—pavimo sistemos ligÅ³, Å¡irdies ligÅ³, galvos smegenÅ³ kraujotakos ligÅ³ ir onkologiniÅ³ susirgimÅ³. Dauguma sunkiai serganÄiÅ³ asmenÅ³ patiria didelÄ¯ skausmÄ…, neiÅ¡sprÄ™stas, dvasines, socialines, psichologines problemas, vienatvÄ™, atskirtÄ¯ ir baimÄ™. Kalbant apie paliatyviosios pagalbos paslaugas yra atlikta nemaÅ¾ai tyrimÅ³, kuriuose akcentuojama medicinos personalo veikla ir vaidmuo, o apie socialinio darbuotojo veiklÄ… paliatyviosios pagalbos komandoje teikianÄios paslaugas paciento namuose duomenÅ³ yra labai maÅ¾ai. Labai nedidelÄ— dalis socialiniÅ³ darbuotojÅ³ dirba paliatyviosios pagalbos komandose, teikianÄiose paliatyviosios pagalbos paslaugas namuose. Straipsnio tikslas â€“ nustatyti socialinio darbuotojo veiklÄ… paliatyviosios pagalbos komandoje teikiant socialines paslaugas kliento namuose. Tyrime dalyvavo 5 paliatyviosios pagalbos komandoje dirbantys socialiniai darbuotojai, teikiantys paliatyviosios pagalbos socialines paslaugas namuose. Tyrimo objektas â€“ socialinio darbuotojo veiklos bruoÅ¾ai paliatyviosios pagalbos komandoje teikiant socialines paslaugas kliento namuose. Tyrimui atlikti pasirinktas kokybinio tyrimo metodas, kurio metu duomenys rinkti naudojant pusiau struktÅ«ruotÄ… interviu. Tyrimo duomenÅ³ analizÄ— atskleidÄ—, kad socialinis darbuotojas paliatyviosios pagalbos komandoje vykdo poreikiÅ³ nustatymo, individualaus plano sudarymo, socialiniÅ³ paslaugÅ³ teikimo kliento namuose veiklas ir atlieka informacijos teikÄ—jo tarpininko, organizatoriaus, lyderio vaidmenis. Savo veikloje naudoja socialinio darbo su individu ir socialinio darbo su Å¡eima modelius.