Підвищення ефективності постачання електроенергії шляхом удосконалення роботи силових трансформаторів підстанцій енергосистеми - Панченко А.М.; Міністерський А.В.; Зарічняк Є.М.; Калачова В.В.; Долина М.П. (Системи озброєння і військова техніка, 2019)
В існуючій на цей час споживацькій системі електропостачання відомі випадки необґрунтованого спрацювання аварійної автоматики підстанцій, спровоковані випадковим збігом в часі розрізнених штат-них факторів – величини навантаження. Момент комутації масляних чи інших механічних вимикачів. Мо-мент розриву синусоїди має цілком випадковий характер, але існують певні зони, які обов’язково провоку-ють кидки струму, які можуть сприйматися як аварійні. В роботі висвітлюються можливості вмикання силового трансформатора без провокування кидків струму, які викликають хибне спрацювання релейного захисту. Опрацьована технологія визначення фіксованого моменту часу вмикання кожної із фаз, в залеж-ності від характеру навантаження та його величини.