L'educació moral a través de la literatura. El punt de vista d'Iris Murdoch La educación moral a través de la literatura. El punto de vista de Iris Moral education through literature. Iris Murdoch’s point of view - Margarita Mauri Álvarez (Temps d'Educació, 2009)
L’egoisme és, en paraules de Murdoch, l’enemic més gran de la moralitat. L’art es presenta com una de les possibilitats de treure el jo de si mateix perquè prengui consciència del món. La finalitat d’aquest article és posar de manifest la importància i també l’interès de la literatura com a vehicle de reflexió i de presa de consciència de la realitat en la que es mou l’ésser humà tal com ens ho presenta Iris Murdoch. Sota aquest punt de vista la literatura posseeix una clara funció educativa moral. _________________________________ L’égoïsme est, selon Iris Murdoch, l’ennemi le plus redoutable de la moralité. L’art est présenté comme une des possibilités d’ôter le je de soi-même afin de prendre conscience du monde. La finalité de cet article est de mettre en évidence l’importance de même que l’intérêt de la littérature comme véhicule de réflexion et de prise de conscience de la réalité dans laquelle se meut l’être humain comme nous le présente Iris Murdoch. De ce point de vue, la littérature possède une fonction éducative morale claire. El egoísmo es, en términos de Murdoch, el mayor enemigo de la moralidad. El arte se presenta como una de las posibilidades de sacar al yo de sí mismo para que tome conciencia del mundo. La finalidad de este artículo es poner de manifiesto la importancia y también el interés de la literatura como vehículo de reflexión y de toma de conciencia de la realidad en la que se mueve el ser humano en la forma como lo presenta Iris Murdoch. Bajo este punto de vista la Literatura posee una clara función educativa moral. Selfishness is, in Murdoch’s words, the greatest enemy of morals. Art appears as one of the possibilities to transcend the self so as to become aware of the world. The purpose of this paper is to examine the importance and interest of literature as a vehicle for reflection and for an awareness of the world in which humans live, as Iris Murdoch presents them. From this point of view, literature has a clear moral and educational function.