JUODGRÅªDÄ–S SÄ–KLÅ² Ä®TAKA LYDYTO SÅªRIO TRAÅ KUÄŒIÅ² KOKYBINIAMS RODIKLIAMS, TEKSTÅªROS IR JUSLINÄ–MS SAVYBÄ–MS BEI VARTOTOJÅ² SAVIJAUTAI - Ernesta TreÄiokienÄ—; Rasa VolskienÄ—; Vaclovas MakÅ«nas (Mokslo Taikomieji Tyrimai Lietuvos Kolegijose, 2019)
GreitÄ—jant gyvenimo tempui bei uÅ¾imtumui daugelis Å¾moniÅ³ vis daÅ¾niau vartoja daug energijos turinÄius uÅ¾kandÅ¾ius nei Ä¯prastÄ… maistÄ…. Maisto technologijÅ³ specialistai, taikydami mitybos rekomendacijas, kuria inovatyvius uÅ¾kandÅ¾ius, papildytus funkcionaliosiomis medÅ¾iagomis. Å io tyrimo tikslas â€“ Ä¯vertinti juodgrÅ«dÄ—s sÄ—klÅ³ Ä¯takÄ… lydyto sÅ«rio traÅ¡kuÄiÅ³ kokybiniams rodikliams, tekstÅ«ros ir juslinÄ—ms savybÄ—ms bei vartotojÅ³ savijautai. TraÅ¡kuÄiÅ³ savybÄ—s vertintos TA1 serijos tekstÅ«ros analizatoriumi, kokybÄ— vertinta drÄ—gmÄ—s analizatoriumi KERN MLS, energinÄ— vertÄ— Ä¯vertinta kalorimetru C200. Jusliniam vertinimui buvo pateikti lydyto sÅ«rio traÅ¡kuÄiai su 0,2 proc., 0,5 proc., 0,7 proc. juodgrÅ«dÄ—s sÄ—klÅ³ priedu. 24 respondentai turÄ—jo nuo 0 iki 4 balÅ³ Ä¯vertinti lydyto sÅ«rio traÅ¡kuÄiÅ³ su juodgrÅ«dÄ—s sÄ—klomis aromato, iÅ¡vaizdos, skonio ir tekstÅ«ros savybes. TyrimÅ³ rezultatai ir iÅ¡vados: didÄ—jant juodgrÅ«dÄ—s sÄ—klÅ³ priedo kiekiui nuo 0,2 proc. iki 0,7 proc. â€“ liofilizuotÅ³ lydyto sÅ«rio traÅ¡kuÄiÅ³ trapumas didÄ—jo nuo 373,33 N iki 426,5 N, traÅ¡kumas didÄ—jo nuo 70,44 N iki 102,95 N, drÄ—gmÄ—s kiekis didÄ—jo nuo 2,13 proc. iki 2,91 proc., energinÄ— vertÄ— didÄ—jo nuo 2842,84 kJ/679 kcal iki 2855,7 kJ/679,83 kcal/100g. TokiÄ… sÄ…veikÄ… lÄ—mÄ— juodgrÅ«dÄ—s sÄ—klose esanti drÄ—gmÄ— ir paÄiÅ³ sÄ—klÅ³ didelÄ— energinÄ— vertÄ—; tekstÅ«ros tyrimai parodÄ—, kad lydyto sÅ«rio traÅ¡kuÄiÅ³ trapumas ir traÅ¡kumas didÄ—jant juodgrÅ«dÄ—s sÄ—klÅ³ kiekiui didÄ—jo neÅ¾ymiai. JusliniÅ³ savybiÅ³ tyrimas atskleidÄ—, kad labiausiai priimtinas kvapas ir Ä¯dÄ—to priedo skonis buvo traÅ¡kuÄiÅ³ su 0,7 proc. juodgrÅ«dÄ—s sÄ—klÅ³ priedu; didesnÄ— dalis respondentÅ³, 14 dienÅ³ vartojusiÅ³ liofilizuotus lydyto sÅ«riÅ³ traÅ¡kuÄius su 0,7 proc. juodgrÅ«dÄ—s sÄ—klÅ³ priedu jokiÅ³ savo organizmo pokyÄiÅ³ nepastebÄ—jo, 1/4 respondentÅ³ teigÄ—, kad pagerÄ—jo jÅ³ nagÅ³ ir odos bÅ«klÄ— 1/3 respondentÅ³ teigÄ—, kad pradÄ—jo maÅ¾iau valgyti, 2/3 respondentÅ³, kuriuos nuolat vargino galvos skausmai, teigÄ—, kad vartojant traÅ¡kuÄius jiems nustojo skaudÄ—ti galvÄ….