İş Yaşamında Nöroçeşitlilik Araştırmalarının Bibliyometrik Bir İncelemesi - Seyhan Özdemir; Ramazan Furkan Özkul; Nesrin Kaplan; Muhammed Yusuf Ertek (Sakarya Üniversitesi İşletme Enstitüsü Dergisi, 2025)
Bu çalışmanın amacı, nöroçeşitliliğe yönelik araştırma eğilimlerini; yönetim, psikoloji, eğitim ve insan kaynakları disiplinlerdeki gelişim sürecini ve bilimsel yayınların yapısını bibliyometrik analiz tekniğiyle incelenmesidir. Web of Science veri tabanında 2000-2024 yılları arasında yayımlanan 546 akademik yayın, VOSviewer yazılımı aracılığıyla yazar iş birlikleri, atıf ilişkileri ve anahtar kelime analizleri bağlamında incelenmiştir. Elde edilen bulgular, nöroçeşitlilik temasının disiplinlerarası bir nitelik taşıdığını ve özellikle psikoloji, eğitim ve iş dünyası bağlamlarında giderek artan bir akademik ilgiye konu olduğunu göstermektedir. Çalışma sayısında 2016 yılından itibaren belirgin bir artış gözlenmiş; 2024 yılı ise en yüksek yayın sayısına ulaşılan yıl olmuştur. Araştırmaların büyük ölçüde Anglosakson ülkelerde yoğunlaştığı, buna karşılık Asya ve Afrika kıtalarında konuya ilişkin akademik üretimin görece sınırlı kaldığı belirlenmiştir. Analiz kapsamında, en etkili yazarlar, en çok yayın yapan ülkeler, en fazla atıf alan çalışmalar ve konunun zamansal evrimi detaylı biçimde ortaya konulmuştur. Böylece, alandaki temel katkılar ile birlikte henüz yeterince ele alınmamış araştırma boşlukları da tespit edilmiştir. Bulgular, nöroçeşitlilik konusunun akademik gelişimini kapsamlı bir çerçevede sunarak, gelecekteki çalışmalara yön vermeyi amaçlamaktadır. Ayrıca, nöroçeşitlilik literatürünün büyük ölçüde otizm ve engellilik odaklı şekillendiği; buna karşılık insan kaynakları yönetimi bağlamında gerçekleştirilen çalışmaların sınırlı kaldığı dikkat çekmektedir.