Гуманізація механізму впливу дитячого колективу на особистість в аспекті педагогіки Василя Сухомлинського - Галина Бучківська (Педагогічний дискурс, 2013)
В статті на основі аналізу історико-педагогічних джерел розкриваються педагогічні погляди на механізм впливу колективу на особистість, який В.О.Сухомлинський розглядав як серйозну проблему виховної роботи. Це обмін інформацією між учнями в процесі спілкування; усвідомлення особистістю духовного життя колективу як наслідку власних зусиль, як частини її інтелектуального життя; переживання особистістю піклування колективу про неї, сприймання добра як відповідальності бути кращою; становище (позиція) особистості в системі взаємовідносин; позитивний приклад колективу; стимулювання самооцінки особистості; посилення потреби особистості у самовихованні.