ЕВОЛЮЦІЯ ІНВЕСТИЦІЙНИХ ІНСТРУМЕНТІВ: ВІД ТРАДИЦІЙНИХ ФОРМ ДО RWA-ТОКЕНІЗАЦІЇ - Марина РЯБОКІНЬ; Євген КОТУХ (Економіка та право, 2025)
У статті досліджено еволюційний шлях трансформації інвестиційних інструментів від найпростіших форм до сучасних цифрових рішень. Проведено комплексний історико-системний аналіз розвитку інвестиційних механізмів, який охоплює період від античності до сучасності. Виділено та охарактеризовано шість ключових періодів еволюції інвестиційних інструментів: натурального інвестування, комерційного капіталу, інституційного інвестування, корпоративного капіталу, фінансового капіталу та цифрового капіталу. Для кожного періоду визначено характерні інструменти, інновації, обмеження та ключові трансформації. Особливу увагу приділено аналізу сучасного етапу розвитку інвестиційних інструментів, який характеризується впровадженням блокчейн-технологій та RWA-токенізації. Розкрито роль технологічних інновацій у демократизації інвестиційних процесів та розширенні доступу до різних класів активів. Систематизовано ключові аспекти трансформації інвестиційної парадигми за основними критеріями. Обґрунтовано потенціал використання сучасних інвестиційних інструментів, зокрема RWA-токенізації, для відбудови економіки територіальних громад у повоєнний період. Визначено, що конвергенція традиційних фінансових систем з блокчейн-технологіями створює принципово нову парадигму інвестування, яка характеризується підвищеною доступністю, ліквідністю та функціональністю інвестиційних інструментів.