Wpływ Tolerancji Wymiarowych Elementów na Cechy Geometryczne Przestrzennych Struktur Prętowych - J. Bogusz (Engineering Transactions, 1988)
Praca stanowi próbę zastosowania współczesnych metod matematyki i mechaniki ośrodków siatkowych do opisu własności geometrycznych i mechanicznych (statycznych) przestrzennych konstrukcji prętowych z uwzględnieniem lokalnych tolerancji wymiarowych pojedynczych elementów konstrukcji. W pracy określono związek lokalnych tolerancji charakterystycznych wymiarów elementów z globalnymi parametrami geometrycznymi układu. W opisie wyróżniono pewne etapy charakterystyczne dla montażu tego rodzaju konstrukcji. Przedstawiona metoda pozwala na pełne opisanie dowolnej konfiguracji przestrzennej struktury prętowej w procesie montażu i użytkowania oraz analizę pola naprężeń i przemieszczeń jako funkcji lokalnych tolerancji wymiarowych elementów. Opracowany algorytm może służyć jako generator parametrów geometrycznych danej klasy struktur prętowych w istniejących, komputerowych programach analizy statycznej konstrukcji. Dla ilustracji otrzymane zależności zastosowano do analizy przykładu wybranej struktury przestrzennej.