СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНА ЕФЕКТИВНІСТЬ РОЗВИТКУ ГРОМАД І РЕГІОНІВ: ПОБУДОВА СИСТЕМИ ПОКАЗНИКІВ В УМОВАХ ПОВОЄННОГО ВІДНОВЛЕННЯ - С.І. ГРЕЧАНА (Економіка та право, 2024)
Запропоновано методичний підхід до побудови комплексу показників оцінювання соціально-економічної ефективності розвитку громад і регіонів в умовах повоєнного відновлення. Основними принципами формування такого комплексу визначено максимальну відповідність чинній нормативно-правовій та методичній базі, об’єктивне розуміння сутності соціально-економічної ефективності як індикатора задоволення матеріальних, соціальних, духовних потреб людей, а також використання інтегральних показників якості життя і соціальної якості як базисних для визначення соціально-економічної ефективності. Побудовано взаємопов’язаний комплекс показників оцінювання соціально-економічної ефективності розвитку громад і регіонів, який містить деякі компоненти оцінки для громад і регіонів. Обґрунтовано, що його застосування допоможе підвищити якість планування розвитку громад і регіонів і стане у пригоді в процесі моніторингу реалізації їх стратегій і планів розвитку, долаючи проблеми інформаційно-аналітичного забезпечення у період воєнного стану.