Фільтрувальні системи на бронетанковій техніці держав світу - Галак О.В.; Сахненко М.Д.; Косарєв О.В.; Лінивцев О.В. (Системи озброєння і військова техніка, 2018)
Вивчаючі сучасні зразки озброєння та військової техніки іноземних держав світу, проведено аналіз систем колективного захисту бронетанкової техніки. Встановлено, що наявні системи фільтрації бронеобєктів інезомених держав світу і України захищають від зброї масового ураження. Чи захищають вони від небезпечних хімічних речовин - залишається питанням. Гібридні виклики та застосування терористичними організаціями зброї масового ураження, збройний конфлікт у Сирії, під час якого було застосовано хімічну зброю, загострення ситуації на Сході України де знаходиться велика кількість хімічно-небезпечних підприємств потребує рішення питання удосконалення системи захисту військових об’єктів та стаціонарних споруд. Перспективним напрямком вирішення окресленої проблеми є модернізація фільтрів-поглиначів бронетанкової техніки із використанням каталізаторів нейтралізації небезпечних хімічних речовин, зокрема оксидних систем на сплавах титану. З метою полегшення і подальшого уловлювання небезпечних хімічних речовин буде застосовуватись фотокаталітичний метод очищення повітря, в якому в ролі фотокаталізатору використовуюся оксид титану, що здатний ефективно знешкоджувати (розкладати) токсини різної природи за високих показників роботоспроможності в широкому інтервалі температур. Ведеться робота з використанням оксидних каталізаторів на титанових сплавах з подальшим удосконаленням системи колективного захисту стаціонарних споруд та бронетанкової техніки для ефективної нейтралізації небезпечних хімічних речовин. Такий підхід дозволить без істотних конструкційних змін та суттєвих матеріальних витрат підвищити експлуатаційні характеристики фільтровентиляційних систем за рахунок додаткового встановлення у фільтр-поглинач решітки (сітки) з нанесеним шаром каталітичного матеріалу. У випадку зруйнування небезпечних хімічних об’єктів та потраплянні особового складу в хмару забрудненого повітря, що має токсичні хімічні сполуки у великих кількостях зазначені зміни систем колективного захисту, буде їх нейтралізувати за рахунок встановлення решітки з оксиду титану.