اثر استفاده از مکمل غذایی همراه شکر روی رشد غدد شیری، وزن بدن و ترکیبات لاشه زنبورعسل پرستار پرورش‌یافته در قفس‌های آزمایشگاهی - رضا کلاته; بهروز دستار; احمد ندیمی; شهرام کتوک; فاطمه سرورزاده; احسان کرد (تحقیقات تولیدات دامی, 2025)
تغذیه تکمیلی برای غلبه بر دوره‌های کمبود منابع و حمایت از توسعه کلنی، رشد و نمو زنبور‌ها، پرورش نوزاد، رفتار چراگری و مقاومت در برابر بیماری‌ها در شرایط تنشزا ارزشمند است. هدف از این پژوهش، بررسی اثرگذاری پودر تقویتکننده ویژه زنبور عسل با نام تجاری  Prody 400حاوی اسیدهای آمینه ضروری، مواد معدنی و ویتامین‌ بر رشد غدد هیپوفارنژیال، وزن بدن و ترکیبات لاشه زنبورهای عسل پرستار بود. این پژوهش با سه تیمار و چهار تکرار در قفس‌های طراحی شده برای پژوهشهای زنبورعسل در قالب طرح بلوک کامل تصادفی انجام شد. تیمارهای پژوهشی شامل: 1- گروه بدون استفاده از مکمل (شاهد)، 2-تیمار استفادهکننده از مکمل در شربت ساکارز رقیق، و 3- تیمار استفاده کننده از مکمل در خمیر شیرین بود. نتایج نشان داد که رشد غدد هیپوفارنژیال در تیمار شربت بههمراه مکمل و همچنین، تیمار مکمل بههمراه خمیر شیرین بهطور معنیداری بیشتر از گروه شاهد بود (05/0P<). وزن سر و قفسه سینه زنبورهای پرستار تغذیه شده با شربت ساکارز بههمراه مکمل نسبت به سایر تیمار‌های آزمایشی بهطور معنی‌داری بیشتر بود (05/0P<). همچنین، نتایج پژوهش نشان داد که  وزن سر زنبورعسل همبستگی مثبتی با رشد غدد هیپوفارنژیال دارد و می‌تواند بهعنوان شاخصی از میزان رشد غدد هیپوفارنژیال باشد. بر اساس نتایج این پژوهش، میتوان نتیجه گرفت استفاده از مکمل پرودی 400 در زمان‌های کمبود گرده، با رشد غدد هیپوفارنژیال سبب تولید ژل رویال بیشتر شده و با رشد قفسه سینه سبب بهبود قدرت پروازی میشود که پیامد آن میتواند افزایش رشد کلنی زنبورعسل باشد.