Моніторинг геоекономічної трансформації світового ринку туристичних послуг - Павло Шуканов; Олександр Горячов; Віктор Карпенко; Ніна Карпенко (Časopis Socìalʹno-Ekonomìčnoï Geografìï. Часопис соціально-економічної географії, 2017)
У статті на основі системного-синергетичного підходу запропоновані теоретико-методологічні основи суспільно-географічного моніторингу глобальної трансформації світового ринку туристичних послуг. Запропоновано і обґрунтовано з позиції соціально-економічної географії поняття «глобальний ринковий простір» як функціональне і організаційне середовище і форма взаємодії культурологічних і торгово-економічних полів в процесі трансформації національних економік. Проаналізовано вплив цивілізаційного фактора на територіальну організацію суспільства. Розкрито геоекономічні особливості трансформації світового ринку туристичних послуг і формування глобального ринкового простору.